Νέα/Blog myElix Επικοινωνία

Blog

Αριστεία και Αγωνιστικό Πνεύμα

Αριστεία και Αγωνιστικό Πνεύμα

Πολύς λόγος γίνεται στην εκπαίδευση αλλά και στη ζωή για την Αριστεία. Πώς κατακτά κανείς την Αριστεία; Αξίζει να επιδιώκει κανείς το άριστα; Έχει ο καθένας τις δυνατότητες για να το καταφέρει; Μήπως η αριστεία δημιουργεί κοινωνικούς διαχωρισμούς;

Αυτά και άλλα παραπλήσια ερωτήματα είναι εύλογα. Θα προσπαθήσω να διατυπώσω κάποιους προβληματισμούς που ίσως βοηθήσουν στην απάντηση των ερωτημάτων αυτών.

Κατ’ αρχήν ο άνθρωπος θέλει πάντα το καλύτερο. Η διαρκής βελτίωση είναι στη φύση του ανθρώπου. Η εξέλιξη δεν έγινε απλά με το πέρασμα των χρόνων. Έγινε με πολλή προσπάθεια και κόπους. Έτσι λοιπόν, και ένας νέος άνθρωπος, ένας μαθητής, για να αριστεύσει δεν αρκούν οι όποιες διανοητικές ή και κοινωνικές δυνατότητες που έχει. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και κόπος. Απαιτείται αγώνας. Απαιτείται ισχυρό φρόνημα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο σεβασμός μας στην Αριστεία είναι απεριόριστος. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα:

– Η προσπάθεια άρα και η Αριστεία να έχουν συνέχεια.

– Το αποτέλεσμα της άριστης πορείας να επιστρέφει και στο κοινωνικό σύνολο, πέρα από τα πολύ θεμιτά οφέλη για το άτομο που τα έκανε όλα αυτά.

Και εάν κάποιος νέος άνθρωπος δεν ξεκίνησε στην ώρα που έπρεπε; Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τα απαιτούμενα μέσα και είναι καταδικασμένος;
Κατά τη γνώμη μου το κρίσιμο σημείο είναι το Αγωνιστικό Πνεύμα.
Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο στη ζωή του νέου ανθρώπου που θα αποφασίσει να ενεργοποιήσεις τις δυνάμεις του για τον δικό του στόχο, για τη δική του επιτυχία, για το δικό του Άριστα!

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μπορεί να δημιουργήσει τη δική του Άριστη Κατάσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το φρόνημα, το Αγωνιστικό Πνεύμα.
Έχουμε θαυμάσει και έχουμε υποκλιθεί πολλές φορές σε αποτελέσματα μαθητών μας, οι οποίοι κατέκτησαν νίκες που δεν ήταν «λογικά» αναμενόμενες. Μαθητές που ξεπέρασαν τον μέχρι τότε εαυτό τους και κατέκτησαν έναν σημαντικό γι’ αυτούς στόχο. Πίστεψαν, αγωνίστηκαν, κέρδισαν.

Τελικά, σε κάθε περίπτωση αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια, ο κόπος, το Αγωνιστικό Πνεύμα και σ’ αυτά υποκλινόμαστε πάντα!

Ένας μαθητής, για να αριστεύσει, δεν αρκούν οι όποιες διανοητικές ή και κοινωνικές δυνατότητες που έχει. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και κόπος. Απαιτείται αγώνας. Απαιτείται ισχυρό φρόνημα.

πηγή: http://www.evosmos-city.gr/ekpaideysi/articles/123/aristeia-kai-agwnistiko-pneyma

📞
Καλέστε μας επικοινωνία
Awards Elix