Blog

Σχόλιο 4ης ημέρας – Φυσική

Σχόλιο 4ης ημέρας – Φυσική

Εκτίμηση για τα θέματα Πανελληνίων 2022 στο μάθημα της Φυσικής

Τα θέματα της Φυσικής στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερησίων λυκείων, διατήρησαν τη λογική και τη μορφή των προηγούμενων ετών. Έχουν σαφή διατύπωση, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης και ο διαθέσιμος χρόνος θεωρείται επαρκής.

Επειδή στο μεγαλύτερο μέρος του διαγωνίσματος επαναλαμβάνονται ιδέες από παλαιότερα θέματα εξετάσεων, θεωρούμε ότι ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορούσε να επιτύχει υψηλές επιδόσεις. Βέβαια, το άριστα απαιτεί κριτική ικανότητα, σωστή κατανόηση του κειμένου και άνεση με τους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Συγκεκριμένα,

  • Θέμα Α: απαιτεί σωστή κατανόηση του κειμένου και των διατυπώσεων
  • Θέμα Β: το ερώτημα Β1 απαιτεί κριτική ικανότητα από τον υποψήφιο και σωστή αντίληψη των εννοιών. Το Β2 είναι άσκηση από το κεφάλαιο των ρευστών, που λογικά δεν θα δυσκόλεψε τους υποψήφιους. Το Β3, είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να απαντηθεί ακόμη και από μαθητή που μόλις ολοκλήρωσε τη Β ́ Λυκείου στα έλιξ.
  • Θέμα Γ: κρίνεται ευκολότερο από τα θέματα των δύο τελευταίων ετών που εξέταζαν το κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού και απαιτούσε γνώσεις από τη Φυσική Γενικής Παιδείας Β ́ Λυκείου.
  • Θέμα Δ: είναι ένα «κλασικό» θέμα στη λογική του Δ θέματος των τελευταίων ετών. Αν και έχει ερωτήματα αυξημένης δυσκολίας όπως το Δ2 και Δ3, εντούτοις αποτελούν ιδέες που έχουν εμφανιστεί και σε παλαιότερα θέματα εξετάσεων.

Η Ομάδα Φυσικών των Φροντιστηρίων έλιξ